Samer og samiske tema blir oftere diskutert i Norge nå, men de færreste vet at vi har en århundrelang samisk tradisjon her i Øst-Telemark og at vi har en villreinstamme på Blefjell her på Notodden. I tillegg kom mange samer fra Nord-Norge og til Notodden etter krigen.
​
Samer har bodd i regionen i over 1000 år og vært en viktig del av historien. Helt fra Harald Hårfagres favorittkone, den vakre samiske kvinnen Snøfrid.
Samene var viktige også etter vikingtiden. I 1259, da kong Håkon Håkonsson skulle gifte bort datteren Kristin til den spanske prinsen Filip av Castilla. Han inviterte de viktigste mennene i områdene rundt kongens by, Tønsberg, til et råd. Sturla skriver om denne hendelsen: "Samedistriktenes menn var også invitert".
I mer moderne tid har nyere forskning vist at den legendariske skiløperen Sondre Norheim fra Morgedal hvor OL-flammen ble tent til vinter-OL i Oslo 1952, ble inspirert av det samiske reinsdyrfolket oppe på Haukelifjell da han oppfant og laget vidjebindingen.
Etter noen hundre års undertrykkelse har stadig flere nordmenn med samisk bakgrunn lært mer om sin egen kultur og historie. Samtidig opplever vi at hets, hat og stigmatiseringspress brer om seg på nett og sosiale medier, noe som svekker ytringsfriheten og gir mindre rom for det frie ord i samfunnet. Dette har medført at mange ikke våger å fortelle om familien sin og den samiske bakgrunnen fordi det oppleves som skambelagt.