top of page

VERTSBY NOTODDEN

PANO0001-Pano-Edit-2.jpg

Notodden kommune har opplevd store endringer gjennom historien. I dag er kommunen fødestedet til historien om Rjukan-Notodden industriarv. Her er det en campus ved Universitetet i Sørøst-Norge, entreprenørskap og rene næringer innen teknologi og prosessering og hjemmet til Notodden Blues Festival.

 

Det moderne samfunnet i regionen i dag er basert på tradisjoner og til tider store endringer gjennom mange århundrer. For tusen år siden samarbeidet samer med den norrøne befolkningen/vikinger. Begge gruppenes religiøse troer hadde mye til felles med noaider/sjamaner.

 

Den virkelige styrken i regionen var i Heitrardalr (Heddal) hvor Heddal stavkirke ligger. Nordmennene fra denne perioden hadde tradisjon for å bruke tre til nesten alle formål. De bygde skip, i tillegg til å bygge de fineste trekirkene med verdensberømte Heddal stavkirke som den største og fineste. 

 

Mange hundre år senere, I 1624, ble Kongsberg i øst grunnlagt, bare ett år etter at det ble oppdaget sølv i regionen. Dette var i flere århundrer et grunnlag for stor rikdom for Danmark. Kongsberg var regnet som et trygt område, men området mellom Kongsberg og Notodden var en fjellregion rik på sølv. Der hadde kongen av Danmark liten makt, noe som ga området som nå er Notodden kommune en følelse av frihet og uavhengighet fra kongen i Danmark. 

Klikk på bildene over for bi kjent med Notodden. Flytt dem rundt for å avsløre de som ligger under. Dobbeltklikk for å se dem i full størrelse.

På slutten av 1800-tallet, kom en radikal endring i regionen, hvor fokus ble flyttet fra Heddal til Notodden. Denne moderne historien begynte med bondesønnen Ole H. Holta, som i 1899 grunnla den første kraftstasjonen i Tinnelva, Tinfos I (1899), og senere Tinfos Jernverk
 
Ole Holtas virksomhet blomstret da Sam Eyde ankom Notodden. Sammen med Marcus Wallenberg og Kristian Birkeland startet Sam Eyde det norske industrieventyret på 1900-tallet på Notodden da Norsk Hydro ble stiftet i desember 1905.

 

På bare noen få år hadde datidens mest moderne selskap ansatt tusenvis på Notodden og Rjukan. Regionen ble en smeltedigel av mennesker som kom fra hele Norge og også utenfor landets grenser.  

_I852700.jpg

1. mai-toget i 1919 på Notodden, med over 2000 deltakere, la grunnlaget for at 8-timersdagen ble innført i Norge. Dette ga arbeidstakerne bedre dager: 8 timer arbeid, 8 timer fritid og deretter 8 timers søvn. For første gang hadde arbeiderne tid etter dagens arbeid til å dyrke sine egne interesser, ettersom velstand og kreativitet gikk hånd i hånd med hardt arbeid.

Notodden og denne delen av Telemark har alltid stått for uavhengighet og selvrespekt.     Det er i denne ånden at vi starter Telemerken saemien festivaale.

bottom of page